Tiomila skjuts på framtiden eller ställs in

Årets Tiomila skulle enligt ursprunglig plan avgöras i Kungsängen den 2-3 maj. Nu står det klart att arrangemanget antingen flyttas framåt i tiden eller helt ställs in.

Med anledning av den rådande coronakrisen ställs i princip alla större arrangemang i närtid in, alternativt skjuts på framtiden.

Med målet att minska smittspridningen har regeringen förbjudit sammankomster med fler än 500 personer och Svenska Orienteringsförbundet har därefter förordat max 300 anmälda deltagare per tävling samt slagit fast att tävlingarna tills vidare endast öppna för aktiva som bor i aktuellt distrikt, för aktiva som bor i närhet till tävlingen och för aktiva som representerar en klubb i aktuellt distrikt. Läs mer HÄR.

Tiomila är ett jättearrangemang med över 1000 lag från när och fjärran.

Givet ovanstående har få räknat med ett Tiomila i början av maj, och nu är det alltså klubbat och klart; arrangemanget kommer antingen att flyttas eller ställas in.

- Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta, men det fanns inget alternativ, säger Christer Nordström, ordförande i Föreningen Tiomilakavlen.

Tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) förs nu diskussioner för att utröna om det finns någon möjlighet att flytta årets Tiomila till ett senare datum. Primärt undersöks datum under sensommaren och hösten.

Även ekonomiska konsekvenserna för föreningar och deltagare kommer att snabbutredas, oavsett vilket scenario som blir verklighet.

Målsättningen är att inom kort kunna meddela om Tiomila kan flyttas samt informera om ekonomiska konsekvenser för föreningar och deltagare.

Sedan 1945, då tävlingen såg dagens ljus, har Tiomila bara ställts in en gång. Året var 1962 och då var anledningen en gulsotsepidemi. Inte heller 1993 kunde tävlingen genomföras som planerat, men då lyckades man flytta arrangemanget till hösten.

Anmälningar 2023

Totalt anmälda603
Ungdomskavlen145
Tiomilakavlen227
Damkavlen231
Sweden377
Finland143
Norge69
Denmark4
Czech Republic4
Switzerland4
Lithuania1
Latvia1